Domain- eli verkkotunnuskauppa

Syksyllä 2016 tuli voimaan uusi verkkotunnuslaki, mikä mullisti domainien eli verkkotunnusten ostamisen ja myynnin Suomessa täysin. Aiemmin esimerkiksi verkkokauppiaaksi aikova pystyi itse ostamaan Ficoran sivuilta yritykselleen haluamansa verkkotunnuksen. Yhtä lailla hän pystyi ylläpitämään verkkotunnusta itse maksamalla itse verkkotunnuksen varaushinnan. Nyt verkkotunnuksia voivat välittää vain ja ainoastaan verkkotunnusvälittäjät. Muutos myös vapautti verkkotunnusmarkkinat Suomessa.domain

Kaupankäynti verkkotunnuksilla

Verkkotunnuksilla voi siis käydä myös kauppaa. Jos olet sattunut joskus saamaan loistavan liikeidean ja rekisteröinyt sitä varten lyhyen ja ytimekkään nimen, mutta verkkotunnus on syystä tai toisesta jäänyt käyttämättä, voit pistää sen myyntiin siltä varalta, että joku muu haluaisi sitä käyttää.Voit tarjota verkkotunnuksesi nk. domain-kauppaan, jossa se voidaan myydä joko huutokaupaten tai tavallisen kaupankäynnin kautta. Verkkotunnuksesi voidaan laittaa niin kutsuttuun näyteikkunalistaukseen, jolloin se on tarjolla ostajille, eikä nimeä tarvitse erikseen etsiä.Pohtiessasi sitä, miten verkkotunnuksesi kauppaisit, kannattaa hieman kysellä verkkotunnuksia kauppaavan toimijan tuntumaa siitä, miten hallussasi olevasta verkkotunnuksesta voisi saada parhaan mahdollisen voiton. Joskus nimittäin verkkotunnus voi olla niin haluttu, että sen ostaja on valmis maksamaan nimestä tuhansia euroja.

Ostajan rooli

Jos taas olet ostajan housuissa, mieti tarkasti miten kovasti jotakin nimeä haluat tai tarvitset. Oletko valmis maksamaan mahdollisesti hurjaa ylihintaa verrattuna siihen, että tilaisit varaamattoman verkkotunnuksen verkkotunnusvälittäjältä. Jos täysin uusi ja varaamaton verkkotunnus maksaa 12 euroa/vuosi ja haluamasi, varattu verkkotunnus puolestaan vaikkapa 1 000 euroa, on ero huomattava ja sitä voi olla vaikea kuroa kiinni omalla liiketoiminnalla.Jos kuitenkin liikeideasi on aivan ehdottoman ainutlaatuinen ja tiedät, että liikaa maksamasi summa on helposti saatu takaisin, kun verkkotunnus on juuri oikeanlainen, kannattaa sijoitus tehdä.Domain- eli verkkotunnuskauppa on turvallista toimintaa, kun teet sen tunnetun domain-kauppiaan kautta. Domain-kauppiaiden provisio myynnistä on hyvin kohtuullinen ja varsinkin haluttujen verkkotunnusten kohdalla palvelun väärti.